23.07.2011.

Misli pozitivno

Ovih dana moja ćerka, koja se dugo leči, imala je prvu pravu maničnu epizodu, ranije je bilo blažih promena raspoloženja i dužih depresivnih faza, pokušaja suicida.Sada nam je jasno da i ona ima bipolarni poremećaj, koji i lekari teško prepoznaju.

U želji da na vreme prepoznate, ako se nekome ne daj Bože dogodi,u želji da razumete zašto me u poslednje vreme nama na blogovima, jer ona nije spavala više od deset dana, dok se juče nije konačno slomila i izašla iz realnosti, bulaznila, istovremeno plakala i smejala se, a danas s teškom mukom pristala da ode kod lekara, jer se boji još jedne hospitalizacije, u želji da sebi nešto olakšam, mada ne znam, da li će mi to pomoći, kopiram ovaj članak.

Ona sada konačno satima spava, posle inekcije koju je primila, a ono što zaista nedostaje u našem zdravstvenom sistemu je prava psihoterapija, to ne može biti kontrola od pet minuta kod doktora, jednom mesečno, ma koliko on dobar bio. Kako to državne zdravstvene ustanove ne pružaju, a ne dozvoljavaju kombinaciju državnog i privatnog, za šta treba imati i puno novca, koji mi nemamo, prepušteni smo sami sebi.Za vreme hospitalizacije, vidi doktora za vreme vizite, i jenom nedeljno na petnaest minuta, čemu onda hospitalizacija...

Hvala svima koji imate razumevanja, koji znate da po vas nije opasno, niti je zarazno, svima koji razumete da je to bolest, koja se svakome može dogoditi, da nije ni sramota, ni opasna za okolinu, već samo za obolelelog.
Posebno hvala onima koji možde mogu da konkretno pomognu, meni sada pomoć treba, treba mi veza da se zaposli moj muž, izvanredno sposoban diplomairani ekonomista, ali nemamo vezu, i pomoć da plasiram svoje radove, da se materijalna situacija popravi, kako bih mogla da lečim svoje dete.

Hvala puno, dragi prijatelji, i oprostite mi što vam uz vaše brige, utpavam i svoje.


Bipolarni poremećaj je bolest poremećaja raspoloženja koju karakterizira izmjena depresivnih i maničnih faza. Prisutna je u oko 1% stanovništva, podjednako žena i muškaraca, a najčešće se javlja u dobi od 15. do 30. godine života. Dijagnoza se postavlja na temelju kliničke slike, obiteljske povijesti bolesti, a odnedavno se razvija i laboratorijski test. Najčešća terapija je litij koji stabilizira raspoloženja, a koriste se i antidepresivi i antipsihotici.
Zablude o bipolarnom poremećaju
Bipolarni poremećaj dolazi sve više u središte zanimanja javnosti i zdravstvenih radnika prvenstveno zahvaljujući napretku dijagnosticiranja i medikamenata za liječenje te bolesti. Međutim, neke zastarjele zablude još uvijek su prisutne.
1. Bipolarni poremećaj znači da sam lud
Bipolarni poremećaj je psihička bolest poput drugih, ali ako ga imate, ne znači da ste ludi. Ukoliko se ne liječi, psihička bolest može se negativno odražavati na vaš život i odnos sa okolinom,.
2. Bipolarni poremećaj je bolest poput dijabetesa
Farmaceutski marketing ponekad pojednostavljeno poistovjećuje bipolarni poremećaj s bolestima poput dijabetesa, ali to nije točno. Za razliku od dijabetesa koji je klasična medicinska bolest, bipolarni poremećaj je psihička bolest koja se javlja kao posljedica nasljeđa, stresa i dr. faktora te se liječi odgovarajućim lijekovima i psihoterapijom.
3. Manična depresija je različita od bipolarnog poremećaja
Manična depresija je stari naziv za bipolarni poremećaj koji točnije opisuje promjene raspoloženja do kojih dolazi kod ovih bolesnika.
4. Osobe s bipolarnim poremećajem moraju uzimati lijekove cijeli život
Većina psihijatara se slaže da bi osobe s bipolarnim poremećajem trebale uzimati svoju terapiju kontinuirano, međutim s godinama se oscilacije raspoloženja mijenjaju te je moguće dozu smanjivati ili čak ukinuti lijekove.
5. Psihoterapija nije potrebna za bipolarni poremećaj
Osobe s bipolarnim poremećajem se međusobno razlikuju, pa tako i njihova terapija mora biti inidvidualizirana. Psihoterapija se smatra nadopunom medikamentoznom liječenju i osobito je korisna u početku početka liječenja olakšavajući prilagodbu svakodnevnog života bolesti.
6. Možda samo imam depresiju
U 25% slučajeva bipolarnog poremećaja pogrešno je dijagnosticirana depresija najčešće zato jer je depresija glavni razlog dolaska liječniku. Međutim, ukoliko depresija ne prolazi uz terapiju antidepresija ili ako se javljaju izmjene raspoloženja, trebalo bi posjetiti specijalistu jer se možda radi o bipolarnom poremećaju.
7. Ako se bolje osjećam uz lijekove, više ih ne moram uzimati
Osobe kojima je prepisana terapija za bipolarni poremećaj često prekidaju uzimanje lijekova iz više razloga:
• smatraju se izliječenima,
• vjeruju da im lijekovi nisu potrebni,
• ne vjeruju da lijekovi djeluju,
• strah od nuspojava,
• strah od osude okoline.
Što trebate znati:
•Bolest vaše voljene osobe nije vaša krivica (niti je njihova)
•Ne možete svoje bližnje ozdraviti, ali im možete ponuditi potporu, razumijevanje i nadu
•Svaka osoba doživljava poremećaj raspoloženja drugačije, s različitim simptomima
•Najbolji način da saznate što vaš bližnji treba od vas je da ga otvoreno pitate

Što trebate saznati:
•Kontakt informacije (uključujući i brojeve hitnih službi) liječnika, terapeuta i psihijatra vašeg bližnjeg, svoju mjesnu bolnicu, te pouzdanih prijatelja i članova obitelji koji mogu pomoći u krizi
•Da li imate dozvolu raspravljati o tretmanu vašeg bližnjega sa njegovim liječnicima, a ako ne, što trebate učiniti da biste dobili dozvolu
•Tretmani i lijekovi koje vaš bližnj prima, bilo kakve posebne upute za doziranje i sve potrebne promjene u prehrani ili aktivnostima
•Najvjerojatnije znakove pogoršanja ili manično depresivne epizode (riječi i ponašanja) i što možete učiniti da pomognete
•Kakavu svakodnevnu pomoć možete ponuditi, kao što su kućanski poslovi ili kupovina namirnica
Kad razgovarate sa liječnikom vašeg bližnjeg budite strpljivi, ljubazni i puni pouzdanja. Pitajte za razjašnjenje stvari koje ne razumijete. Zapišite stvari koje trebate zapamtiti.

Što možete reći da pomognete:
•Nisi sam u ovome, ja sam tu za tebe.
•Razumijem da imaš pravu bolesti i da je to ono što uzrokuje te misli i osjećaje
•Možda je nemoguće vjerovati sada, ali način na koji se osjećaš će se promijeniti
•Ja možda nisam u mogućnosti shvatiti točno kako se osjećaš, ali mi je stalo do tebe i želim ti pomoći
•Kada želiš odustati, reći sebi da ćeš izdržati još jedan dan, sat, minutu - koliko možes podnijeti
•Ti si važan za mene. Tvoj život je važan za mene
•Reci mi što mogu učiniti sada da ti pomognem
•Ja sam ovdje za tebe. Prebrodit ćemo ovo zajedno

Što biste trebali izbjegavati govoriti:
•Sve je to u tvojoj glavi
•Svi mi prolazimo kroz tako vrijeme
•Bit ćeš dobro.Prestani se brinuti
•Gledaj na to pozitivno
•Imaš toliko toga zbog čega se isplati živjeti, zašto želiš umrijeti?
•Ja ne mogu učiniti ništa u ovoj situaciji
•Samo se trgnuti iz toga
•Prestani se ponašati blesavo
•Što nije u redu s tobom?
•Nisi li već trebao ozdraviti do sada?

21 коментар:

 1. Neno, koliko mi je žao zbog njenog stanja, toliko mi je drago što je postavljena dijagnoza. Bez prave dijagnoze se ne može dobiti prava terapija. Mada trenutno ne mogu konkretno učiniti ništa za vas, želim da znaš da šaljem samo dobre misli i lepe želje ka tvojoj porodici.

  ОдговориИзбриши
 2. Molim se za te da ti Bog podari snagu da izdržiš. Čuvaj se i budi jaka za svog anđela jer nema tih tableta koju mogu zamjeniti majčinu ljubav. Sretna je jer ima brižne roditelje koji će joj pomoći na putu ozdravljena. Blagoslov cijeloj obitelji. Jasminka

  ОдговориИзбриши
 3. Анониман23. јул 2011. 13:11

  Nena htela sam da vas samo ohrabrim da se borite i dalje hrabro.Zao mi sto prolazite kroz ovo, ali budite optimista i sami ste rekli da ne treba odustati a vjerujem da ce se naci neko da resi i vase finansiske probleme.Neka Bog uslisi vase zelje i nek vam sto pre pomogne

  ОдговориИзбриши
 4. Draga Neno, zao mi je zbog tebe i tvoje cerke i teskog razdoblja u kojem se nalazi tvoja obitelj.Zelim Vam puno snage, hrabrosti i ljubavi!

  ОдговориИзбриши
 5. Draga moja,
  dvoumila sam se da li ostaviti komentar ili ne...zbjegavam čitati i slušati o nečijoj patnji jer me to vraća unatrag i počnem razmišljati o svojoj boli, a to ne želim...no, ipak, radi tebe same ne mogu ovo ignorirati i ne reći baš ništa...izgubiš voljenu osobu i naučiš živjeti s tim, ali imati voljenu osobu kraj sebe i gledati je nesretnu ili bolesnu a ne možeš joj pomoći, je velika žrtva i patnja za cijelu obitelj...zato draga Nena, želim ti snage i hrabrosti da lakše podneseš svoj teret...nadam se da će tvoja kćer naći adekvatnu psihijatrijsku pomoć i ipak se izliječiti! Mislit ću na tebe!
  Pusa

  ОдговориИзбриши
 6. Draga Neno, već pet minuta buljim u prazan okvir za komentare i mislim što pametno napisati a da te utješi...draga moja još uvijek ne znam, znam samo da tebi želim puno snage i strpljenja, tvojoj kćerki želim da se što prije oporavi, šaljem joj pozitivne misli i vibracije, neka ih primi od svih nas, neka joj dragi Bog podari ozdravljenje.S vama sam u mislima.

  ОдговориИзбриши
 7. od kad si objavila post, nisam imala nikakvog pametnog odgovora, pa stoga nisam odgovorila, tražeči prave riječi, tražeči neki način na koji bismo ti mogli pomoći....Nažalost nisam smislila ništa novo, ali nadam se da će ti ovih par utješnih savjeta pomoći;

  1. Kada osoba pati od depresije ili nema volju za životom - pronađite njegovu/njezinu ljubav-vodilju, podsjetite ga/nju na tu vodilju tako da osoba dobije potrebnu motivaciju za promijenu svog razmišljanja, dajte mu/njoj novi poticaj za životom....

  2. Svaka misao i osjećaj najveća su molitva. Mislite i osjećajte mir, radost, harmoniju, ljubav i ozdravljenje i vjerujte u to što mislite....

  3. osoba oboljela od bipolarnog poremećaja ne smije konzumirati jednostavne šećere, granulirani šećer, umjetne zaslađivače ili bilokoji prerađeni šećer, mast i prženu hranu, također bi trebala izbjegavati kofein, alkohol, nikotin....Trebala bi unositi namirnice kao što je svježe, sirovo voće, povrće i složene ugljikohidrate, proteine s malo masnoća (riba)....Bilo bi poželjno da se bavi tjelovježbom i da dosta vremena provodi na suncu, te da pije dosta vode....

  4. Ako vjerujete u Boga, ili vjerujete u Znanost, onda oboje možemo spojiti u ovu jedinstvenu rečenicu jednog od najvećih genija svih vremena, A.Einsteina;

  "Ne možemo riješiti probleme
  koristeći istu vrstu mišljenja
  koje smo koristili
  kada smo ih stvorili...."

  Dakle, mislite pozitivno, koliko god da vam bilo teško, zamislite svoju kćer kao potpuno zdravu osobu, mladu ženu koja je zaposlena i pozitivna osoba, zamislite svog muža zaposlenog i ne nadajte se da će vam se to ostvariti - nego vjerujte da hoće....

  ОдговориИзбриши
 8. Izuzetno si hrabra kada si se odlučila na ovaj korak.To puno govori o tebi.Situacija je teška,ali upravo zbog ovog koraka u kojemu si javno iznjela situaciju,znamo da imaš snage za slijedeće bitke.Sve smo uz tebe i rado ćemo ti pomoći koliko možemo(pa makar i samo rječima podrške).Tebi,kćerki i cijeloj obitelji želim što manje stresa i šaljem puuuuno pozitivnih misli.

  ОдговориИзбриши
 9. Nije sramota priznati da je netko bolestan i da mu treba pomoć. Nitko ti neće zamjeriti što si ovo ovdje objavila i pokušala se na taj način rasteretiti. Svi smo uz tebe. Žao mi je što ti je kćerka bolesna i pretpostavljam da ti je kao majci to užasno teško.
  Moj tata je duševni bolesnik više od 3 godine, a ima tešku depresiju s epizodom, PTSP, ekstrapiramidalni poremećaj i sad u zadnje vrijeme ima parinsonizam, što znači da će uskoro 100% imati i parkinsonovu bolest. Teško je gledati kako je takvi ljudi pate i kako im čovjek ne može pomoći. Ali moramo ostati jaki kako bi svojom smirenošću i trezvenošću bili uvijek blizu spremni uskočiti.. Ako se pronađe na vrijeme točna dijagnoza i primjeni adekvatna terapija, tvoja kćerka će brzo ozdraviti!
  Drži se Neno i nedaj, s vremenom će se klupko odmotati i sve riješiti!

  ОдговориИзбриши
 10. Анониман24. јул 2011. 05:24

  Draga Nena slucajno sam nasla ovaj oglas http://www.facebook.com/profile.php?id=100002168178501&sk=wall
  mozda ce vam ljudi izaci u susret
  ljubim vasu lepu princezu i nek nam brzo ozdravi

  ОдговориИзбриши
 11. Draga Neno,

  Veoma mi je žao. Zaista je teško pronaći pravu reč ohrabrenja...
  Pročitala sam prethodne komentare i pridružujem se pozitivnim stavovima i mislima.

  Želim Tebi i Tvojoj porodici da brzo prebrodite probleme. Uz pravu terapiju, istrajnost u lečenju i podršku porodice i prijatelja, bolest Tvoje ćerke će biti prošlost.

  Topao pozdrav,
  Nadica

  ОдговориИзбриши
 12. Анониман24. јул 2011. 11:53

  Draga Neno, izuzetno me zadivila tvoja hrabrost da sve ovo objaviš. Vjerujem da su ti osjećaji podjeljenji, ali mi je drago što vidim da misliš pozitivno. Vjerujem da uz terapiju se može sve držati pod kontrolom. Netko je već napisao, bitno da je dijagnoza utvrđena. Ako ikada budeš trebala kakvu pomoć, slobodno mi se javi, a do tada imaš moju podršku i moje pozitivne misli uperene prema tebi. I sama sam majka i jednim djelom razumijem kako se osjećaš. Želim vam puno sreće i nadam se najboljemu.

  ОдговориИзбриши
 13. "Ne možemo riješiti probleme
  koristeći istu vrstu mišljenja
  koje smo koristili
  kada smo ih stvorili...."

  ovde je draga Nena celi odgovor. Problem uvidimo, razmatramo i ostavimo ga po strani, a uhvatimo se resenja. Problem sam nije resiv ako se bavimo nime, vec je resenje problema rezultat koji sledi. Resenje je uvek u nama, nasa MISAO. Znam da si borbena i da ces prepoznati resenje i baviti se nime, a problem odgurnuti u starnu( u tvojoj glavi) i sagledati gao kao resiv. Necu ovde sada javno da opisujem vise od toga, ali nisam ja nikakvo posebno cudo u odnosu na dguge ljude, jedino me doktori tako proglasili, jer oni nemaju drugaciji izgovor za tako nesto. Doktori su samo ljudi i to u drugom planu. Mi smo ti koji umesto da preduzmemo stvar u svoje ruke i licne misli komandujemo, prebacimo sve u ruke lekara, jer nam je lakse. Znam da je lakse gledati u lekara kao u boga, ali nas licni bog nije u njima. Sve dok mi sami ne pobijemo strah sa jednostavnom licnom hrabroscu i uvidimo da je sve u nama i problem i resenje, doktori ce nam biti bogovi, a mi njihove sluge. Znam da je ovo bolno, ali neko mora i ovo da obrazlozi, umesto samo da ti kaze zao mi je, bice dobro. Naravno da je zao, ali nema sta neko da te zali ni tebe ni bilo koga, zale se oni na kojima pada crna zemlja, jel tako? Oprostite mi svi sto sam ovako direktna, ali ja ovo guram vec duze vreme, negde se zagubi ljubav, vera i snazna hrabrost ocigledno. Draga Nena, ovo nije igra znamo obe, ali jeste igra ukoliko je kao igru shvatimo, pomilujemo i odbacimo i umesto bolesti izaberemo zdravlje. Obe znamo da je tako, a resenje je hrabrost, vera, ljubav.
  Sve vas ljubim i ne zamerajte mojim recima koje su direktne, sve ima svoje zasto. Znam da ec sve blogerke razumeti i moju ovu malo drugaciju stranu, ima zasto je ovo receno ovako, nisma monstrum, samo sam hrabrica na svoj nacin.

  ОдговориИзбриши
 14. Hvala svima!
  Hvala Pipi, nadam se da si videla naslov posta:)
  Mislim pozitivno i verujem u čuda, jer da nije tako ne bih sada bila ovde, kraj kompa i sa mojom porodicom, već bi mene zemljica pokrila.
  Uz svu tu veru, ipak ne smem da zaobilazim lekare.
  ćera će nastaviti gde je stala, čim se malo stabilizuje, ići će kod hipnoterapeuta, žene koja ovo o čemu pišemo ima u malom prstu, u umu u duši, koja zna moć podsvesti, silva metod i sve ono što je potrebno, ići će ćera kod nje, jer je obožava, a ja ću da se dovijam kako da platim, mada je cena gotovo smešna, poredeći sa drugim terapijama tog tipa.
  I to se čudo dešava, ulazi mi u novčanik gomila para, brojim ih.

  ОдговориИзбриши
 15. Nista nije tesko, kada se shvati u cemu je kvaka. Znam da ces se uhvatiti bas za tu kvaku, jer ti dugo gledas bas tu kvaku, samo je stalno kao malo gledas, malo kao nije to to. Hajde Nenice da cujemo i onu drugu stranu kako je tvoja cerka zdrava. Ali onu istinitu pricu o tome, kad promenimo misli ona nastaje bas tako kako nase misli u nama se razvijaju. Ako te strah toliko gura u dno, a ti ocisti svoje lose misli obicnim recima : volim te, oprpsti mi, hvala( u lose misli spada i sve gde pises o njoj da je bolesna, da joj niko ne moze pomoci). Za svaku nevaljalu misao kontolisi je i ocisti je ovim lepim recima ljubavi, oprastanja i zahvalnosti, prepoznaj svaku svoju losu misao, jako je vazno. Ponavljaj to non stop u sebi, ako drugacije ne ide, garantovano deluje, vazno je da uhvatis svoje lose misli, a tu spada i sve gde spominjes da je bolesna, da je nemocna, to je sve kreacija loseg koje se vrti u tvojoj glavi i ne dozvoli ti da uvidis resenje. Ocisti obicnim izvini, volim te, hvala..... funkcionise sto posto ukoliko se koristi zaista. Misoa ej jako opasna stvar za coveka samog, mi kao roditelji jako lose mozemo da uticemo na nasu decu dok kukakmo nad sudbinom umesto da okrenemo list. Sve dok ne sagledamo istini u oci, mi upadamo u dubok jaz koji sami kopamo.Nenice hrabro razmatraj sve i nemoj misliti da ja tebi zeli da nesto iz svog ugla, vec iz iskustva. Jako je vazno da se na nikoga ne ljutis , niti na doktore, jer tvoja ljutnja je samo tvoja a tu stvaras negativnu snagu koja te koci da uvidis resenje. Ti se bavi onim najvaznijem, ato je da je ona zdrava i sta ciniti po tom pitanju, a tu jeste i ishrana verovatno. Srecno i hrabro, jer steta je za tako slatku curu, da ne oseti onu drugu medalju, a vi zajedno sa njom patite. Pusa i vi to mozete sigurno, mislim da sam ti objasnila vazne stvari, oslobodi svoj razum.

  ОдговориИзбриши
 16. Moja Pipi, nisam ljuta, zahvlna sam na mnogo čemu.
  Moja ćerka je prepametna, zdrava, sposobna...zahvalna sam na tome.
  Loših misli nemam, samo pozitivne, ali ne uspevam da ne vidim realnost. Onda kad ona nije spavala više od deset noći, ja sam je videla u slatkom snu. Ja sam verovala da spava, dok se nije slomila.
  Ja verujem da je pred nama jedna mirna noć slatkog sna.
  Što se ishrane tiče, ona je prošla i anoreksiju i bulimiju, to nije bila bolest, već posleddica ovog stanja, i lekari teško prepoznaju, pa je u tom periodu navikla, u njenoj ishrani uveliko preovlađuje sveže voće i povrće.
  Moja duša je mirna, moja porodica je zdrava i srećna, okružuju nas divni ljudi.
  Hvala vam!

  ОдговориИзбриши
 17. Komentar naše drage prijateljice Pipi me je oduševio! Iskreno, pametno i primenljivo!

  Naša psiha je velika tajna u koju je teško proniknuti. Ipak, univerzalnih rešenja nema! Svi smo mi posebnost. Nena će već uvideti šta je rešenje za njen problem, ali svaki savet iz ličnog iskustva je zaista vredan.

  ОдговориИзбриши
 18. Nenić,,,daleko sam da te zagrlim...
  Ali znaš da mislim na sve Vas ...

  ОдговориИзбриши
 19. Анониман28. јул 2011. 09:48

  Tebi i tvojoj kćeri želim mir i sve dobro, pusa!

  ОдговориИзбриши
 20. Анониман29. јул 2011. 01:03

  U tako teskoj situaciji kada ste suoceni sa neizlecivom bolesti Vase kcerke morate da budete jaki i preko granica izdrzljivosti.
  Potpuno Vas razumijem. Imala sam u porodici i ja teskih situacija pa se sve, hvala Bogu, stabilizovalo. I kod Vas ce.
  Zelim Vam resenje svih Vasih problema,
  Mira

  ОдговориИзбриши
 21. Draga Neno, iz tvojih ranijih postova i komentara naslutila sam da mora biti nešto vrlo ozbiljno. Strašno mi je žao što vam se sve to dešava, posebno što mogu pretpostaviti da je tvoja ćerka mojih godina ako ne i mlađa. Duboko saosećam sa vama i vašom mukom, i svim srcem vam želim da svaki dan bude makar malčice bolji i malčice svetliji i vedriji od prethodnog. Kad se navuku tamni oblaci, uvek gledaj u onaj mali plavi kutak neba i čvrsto veruj da će postati sve veći i svetliji i da će rasterati tamu i oluju.
  Pogledaj koliko podrške si dobila sa svih strana i koliko divnih reči. Zadivljena sam sa količinom pozitivne energije koju su se svi potrudili da ti prenesu. Evo i ja se priključujem u nadi da ćemo biti podrška tebi koja moraš biti čvrsta i nepokolebljiva podrška tvojoj devojčici.
  Najvažnije je da misliš pozitivno, budeš istrajna i čvrsta. Da učiniš ono što je u tvojoj moći i da nikad ne izgubiš nadu da može i da će biti bolje.
  Mislim na vas! Poljubac!

  ОдговориИзбриши

Hvala na vašem komentaru!