18.01.2012.

RADIM, A MALO I GLUVARIM:)

Skoro deset dana nisam objavila post.
Radim ja, nije da ne radim, no, započela sam po nešto što nisam završila.
Uskoro ću vam pokazati.
Ništa novo, isto što sam i pre radila, samo novi komadi.
Do tada svake večeri posetim blogove, vidim da nisam jedina koja radi daleko od očiju ostalih blogerki.
Jednog dana ovde će pljuštati novi radovi.
Do tada, evo opet ono što, po mom skromnom mišljenju kod mene najviše volite.
Ovo su baš stari radovi, možda su neki i viđeni, a možda nisu. nadam se da su u rukama onih koji zaista uživaju u čitanju, ne sećam se kome su poklonjeni, toliko ih je bilo.

Na kraju jedna zanimljiva priča koju mi je prijateljica prosledila mailom, verujem da će vam se svideti.

"Opišite kako se može izmeriti visina nebodera običnim barometrom" - bilo je pitanje na nekom ispitu iz fizike na Univerzitetu u Kopenhagenu.Jedan od studenata je odgovorio: "Oko vrha barometra zavežete
kraj podužeg kanapa i polako spustite barometar sa krova nebodera sve dok barometar ne dodirne tlo. Dužina kanapa uvećana za dužinu barometra je, u stvari, visina nebodera". Ovaj poprilično orginalni odgovor je do te mere iznervirao profesora, da je student pao na ispitu i bio isključen iz slušanja fizike na ovom univerzitetu. Student se pozvao na svoja osnovna prava
sa obrazloženjem da je njegov odgovor neoborivo korektan, tako da je univerzitet imenovao posebnu nezavisnu komisiju koja je trebalo da oceni ovaj slučaj. Predsednik komisije je odlučio da je odgovor zaista
bio tačan, ali da nije relevantan kao dokaz poznavanja materije, u ovom slučaju fizike. Da bi rešili pat situaciju, odlučeno je da student može da istupi pred specijalnu komisiju i da ima šest minuta
da da usmeni odgovor na ovo pitanje, kako bi pokazao da poznaje snovne principe fizike.
Pet minuta je student sedeo razmišljajući i ne progovarajući ni reč. Predsednik komisije ga je upozorio da vreme ističe i da ima još samo jedan minut da da odgovor na postavljeno pitanje. Na to je student odgovorio kako ima nekoliko izrazito relevantnih odgovora, ali da ne može da se odluči koji bi da da kao konačan odgovor. Još jednom mu je savetovano da požuri, posle čega je student odgovorio kako
sledi:
- Kao prvo, mogli bi da ponesemo barometar na vrh nebodera,bacimo ga sa ivice i izmerimo vreme koje mu treba da dotakne tlo. Visina nebodera bi u tom slucaju bila H = 0,5g×t2. Jedino što bi se barometar u tom slučaju razbio.
- Ili, u slučaju da sija sunce, mogli bi da izmerimo dužinu barometra, izmeriti visinu njegove senke, zatim izmeriti visinu senke nebodera i proporcionalnom aritmetikom izračunamo visinu nebodera.
- Ako baš želite da budete naučni na visokom nivou, mogli bi zavezati kraći kanap na kraj barometra i pustiti ga da se klati kao klatno, najpre na tlu, a onda na vrhu nebodera. Visina odgovara odstupanju gravitacione sile koja deluje na tako napravljeno klatno, T
= 2p2×(l/g).
- Četvrto rešenje, a u slučaju da neboder ima stepenice za nuždu, bilo bi i najjednostavnije: svaki sprat stepeništa izmeriti u dužinama barometra i na vrhu samo sabrati tako izmerene dužine.
- A ako želite jedno dosadno i ortodoksno rešenje, što ja pretpostavaljam da vi očekujete, mogli bi da iskoristite barometar da izmerite vazdušni pritisak na tlu, zatim na krovu, i razliku u milibarima iskoristite za izračunavanje visine zgrade.
- Elem, kako nas stalno podstičete da vežbamo nezavisnost razuma u primeni naučnih metoda, mislim da bi najjednostavnije bilo pokucati na vrata domara u tom neboderu i reći mu: "Daću vam svoj novi barometar ako kažete koliko je visoka ova zgrada oko koje se vi brinete".
Ne treba ni pominjati da je student položio ispit, a posle je bio prvi Danac koji je dobio Nobelovu nagradu za fiziku. Glavom i bradom Nils Bohr.

Prijatno veče i svi naredni dani, drage moje!

12 коментара:

 1. Tvoji radovi-stari, novi- ma, svi su divni.A ovako dobar, sveobuhvatan odgovor mogao je i dati jedan veliki um!

  ОдговориИзбриши
 2. Very very nice!!! (How are you friend? Did you get my letter?)

  ОдговориИзбриши
 3. Ah, kao i uvijek, predivni i prelijepi su ti tvoji prešani cvjetići i listići u obliku bookmarkera. A što se Nobelovca tiče, koji je to mozak, ja se ne bi sjetila ni jednog načina da se izmjeri zgrada, jer me taj barometar totalno zbunio..

  ОдговориИзбриши
 4. Super priča!!
  A tvoji radovi standardno lijepi i maštoviti.
  Pozdrav.

  ОдговориИзбриши
 5. Volim tvoje radove meni su stvarno prekrasni!
  Priča je zanimljiva i ostavlja nam svima mjesta da malo promislimo o njoj.

  Pusa i lijep pozdrav:)

  ОдговориИзбриши
 6. Definitivno si preskromna...A anegdota?Obožavam takve situacije!

  ОдговориИзбриши
 7. Hvala Nenic... radovi su prekrasni, a to vec znas, znam da znas, ali jesu i neprevazidjena si u tim tvojim delima, a pricu kradem..heheh hvala i pozdrav..

  ОдговориИзбриши
 8. Ovo tvoje cvijeće obožavam , al isto tako s nestrpljenjem čekam nove radove kojima ćeš nas iznenaditi kao i uvijek!

  ОдговориИзбриши
 9. PRIČA JE LUDILO!!! Oduševljena sam. Baš sam mislila komentirati kako su tvoji radovi zbilja jedinstveni, barem iz moje perspektive!!! Ti si za mene unique!!!! Pusa :)))

  ОдговориИзбриши
 10. Mi redovno koristimo tvoje bookmarkere i apsolutno svi tvoji radovi su mi toliko topli i mili! Anegdota? Komentar suvisan! E,videh da imas nov blogic ,ali nisam stigla da ga izcitam,vidimo se i tamo! Veliki velicanstveni pozdrav!

  ОдговориИзбриши
 11. Kako reći nešto a da ne kažem što već drugi nisu rekli? Ti si prepoznatljiva po svom prešanom cvijeću i sigurno to nitko ne radi tako dobro kao ti.
  Uvijek kad čitam neku knjigu, tvoj bookmarker je u njoj i obavezno se sjetim tebe.
  Veliki pozdrav!

  ОдговориИзбриши

Hvala na vašem komentaru!