07.12.2014.

Kutija i tutorijal

Drage moje, moram da priznam da zima nije moje doba za dekupaž. Naime, tada moram raditi u stanu, a svetlo mi je jako loše. Na veštačkom svetlu sve je drugačije.
Drugo, mislim da je najteže raditi belom bojom. Svaki trun, svaka dlačica, svaka neravnomernost u bojenju, sve se vidi. Svaki čas se mora čistiti i sređivati radna površina.
No, ipak, na kraju, kad vidim rezultat, vredno je malo većeg truda :)

U vezi sa ovom kutijom, malo me namučilo i to što žena kod koje nabavljam repro nije imala bravice, niti je znala kada će ih imati, rekla je da ih neće biti skoro.
Potraga po nekim radnjama u Zemunu nije dala rezultate, pa sam naručila preko fejsa. Umesto 50 ili 60 dinara, platila sam i post express, jer nisam želela da rizikujem.
U telefonskom dogovoru, za dolazak po kutiju, dva dana ranije, pomenula sam da sam nabavila bravicu i da molim da mi je nameste, ali nije mo tome ništa konkretno rečeno, pa sam smatrala, ćutanje-odobravanje.
Kad je muž otišao po kutiju, noseći bravicu da mu je nameste, jer to rade svakodnevno, imaju iskustvo i alat, nisu imali čak ni šafčiće. No, tada je saznao da i bravice i šafčiće imaju u radnji u njihovom komšiluku, samo se njima ne isplati da tamo nabaljaju. Razumem, ali meni se isplati, zašto li nisu rekli. Nisam pitala! Bila sam neprijatno iznenađena, začuđena, i baš sam se zamislila o čemu se tu radi. Bila je nedelja, ta radnja nije radila, pa je moj dragi išao ponovo sutradan, u drugo naselje našeg grada.
Pomislim po nekad da je namerno, da nije moguće, ako nema bravica, da nije ostao ni jedan šafčić, jer se kupuju na veliko, uvek više nego što je potrebno, sitni su, ispadaju, gube se. Da li je moguće da se misli: Nije kupljena kod mene, neću ni da je nameštam! Za to je potrebno dva minuta, znam, jer sam ranije kupovala kutije, bravica se stavlja kad ja zatražim, u mom prisustvu, jer neko ne želi bravicu.
No, ipak želim da verujem da je sve nezgodan splet okolnosti, da sam ja kriva, jer sam pitala da li će ih skoro imati ti "moji" proizvođači repra, a nisam pitala gde ima da se nabavi.
Eto, učimo se ceo život, ništa se ne podrazumeva, ništa ne treba očekivati, sve treba pitati. Ovo je vreme pitača. Najvažnije je da smo bravicu namestili, malo alat koji smo imali, umesto bušilice sa malom burgijom, ekser i snaga :D

Povremeno sam aktivna u grupi na fejsu: Sve za dekupaž na jednom mestu. Obećala sam da ću uraditi tutorijal kako postavljam kutiju iznutra satenom.
Svojevremeno, ima od tada možda i tri godine, Mare je objavila sličan tutorijal, ali je meni to izgledalo komplikovano, a znate zašto? Tada nije postoja dvostrano lepljiva traka.
Živela! Sada se može naći u svakoj radnji koja prodaje boje i prateći materijal, Nije skupa, cene se razlikuju u zavisnosti od širine, a teško se nalazi mala širina. Tako sam ja imala onu široku 5 cm, pa sam sekla parčiće širine 1cm i nastavljala.
Nije loša ova koja se kod nas može nabaviti, ali je mnogo jača bila ona koju sam pre godinu i kusur dobila od Nataše, doneta je iz Holandije.

Dakle, tutorijal.
Potrebno je: parče satena, a ja sam kupila pola metra, širok je 140cm, pa sam potrošila malo manje od pola. No, bitna je širina, odnosno dužina koju ćete nabaviti, da biste mogli da iskoristite komad na pravi način, ništa ne znači što imate 140, ako je usko; dvostrano lepljiva traka; malo kartona i makaze.
Karton isecite u dimenzijama dna kutije, ali po milimetar manje. Biće vam potrebna dva komada, za dno kutije i za "dno" poklopca. Čaj nije obavezan :)


Izmerite unutrašnji obim kutije, pa dodajte po jedan cm za svaku stranu, a širina je dubina kutije, plus polovina unutrašnje širine kutije i isecite.  Da biste sprečili osipanje končića, možete ivice samo malo dodirnuti lepkom.


Dužu stranu previjte za oko 1 cm, pa prepeglajte.
U unutrašnjost kutije, uz gornju ivicu, odmaknuto oko 1 milimetar od same ivice zalepite dvostrano lepljivu traku i odlepite zaštitnu foliju.


Prepeglana ivica ide uz rub kutije, a onaj jedan cm više od obima previjte i zalepite, takođe komadićem dvostrano lepljive trake. Pažljivo lepite gornju ivicu -prepeglanu, satena, uz gornju ivicu kutije. Pazite da dobro legne u uglove. Kad dođete do kraja, ponovo savijte višak od jedan centimetar i zalepite.


Višak širine satena postavite kao na donjoj slici. Nema potrebe da se lepi, pritisnuće ga dno.Isecite komad satena koji je po tri do četiri cm veći od kartona za dno. Ukoliko imate tanki sunđer, može ili još i bolje, ali onda sunđer zalepite za neki tanji karton.
"Obucite" karton, to će biti dno kutije.
Na "obučeno dno", sa poleđine zalepite dvostrano lepljivu traku, skinite zaštitnu foliju.
Pažljivo ubacite dno u kutiju,  malo pritisnite da se zalepi.


Ovako izgleda gotovo.


Na poklopac nisam stavljala saten sa strane. Poklopac je plitak, nema potrebe, a tako je urađeno i na raznim fabričkim kutijama koje sam imala priliku da vidim.


Žao mi je što tutorijal nije bolji, sve je belo, ali radila sam belu kutiju :) Nadam se da se ipak dovoljno vidi.

A sada, evo i kutije u celini:
Malo mi je bloger pravio probleme, ali važno je da je kutija završena.
Kad sam već napravila nered u stanu i iznela sve svoje najdraže drangulije, započela sam još neke radove. O tome drugi put.
Izvinite, večeras nemam vremena da gledam vaše radove, a videla sam da ste bile vredne. nadoknadiću to sutra :)

Laku noć.
Želim vam prijatnu i uspešnu narednu sedmicu.

4 коментара:

  1. Da ovde mora uvek da se pita, i to više puta....bez obzira na nerviranje kutija je na kraju ispala prava bombonica. Svaka čast! :)

    ОдговориИзбриши
  2. Nakon svih peripetija, krajnji rezultat je fantastičan!

    ОдговориИзбриши
  3. Neno, ja sam čekala da vidim krajnji rezultat kutije, stvarno je savršena i slatka. Hvala na tutorijalu, i to mora da se proba :-)

    ОдговориИзбриши

Hvala na vašem komentaru!