22.05.2011.

Svadba

glavna zvezda:)

Mnogo toga se u našoj Srbiji promenilo!
Živi se teško, ali se kuka da je teže nego što stvarno jeste, kao da te žalopojke mogu doneti nešto bolje.
Ne, ne mogu...svi to znamo i nije nam lakše, ali ipak kukamo.
Ipak...
Žilavi smo mnogo, i dalje živimo svoje male živote u kojima neko ume, a neko ne ume da prepozna radost i sreću koja postoji i ne zavisi samo od toga kolko imamo u novčaniku, ustvari najmanje od toga zavisi. Mladi veruju u budućnost, još uvek stvaraju porodice, i prave svadbe.
Malo se običaju menjaju, zetovi ili vojvode, ne nose više velike kao fišek kape, ukrašene slikama iz novina, niti gledaju da nešto ukradu od mlade, pa da to naplate od devera, ne zbog novca, nego zbog šale i veselja. Dever i na današnjim svadbama preko grudi nosi divan vezeni ili čipkom ukrašeni beli peškir. Mlade ne bacaju sito puno žita na krov kuće u koju dolaze, pa ako ostane na krovu, ostaće i mlada u kući, ne zovu više svekra i svekvu mama i tata, već teta i čiko, ili jednostavno po imenu.

Mlada devojka, koja svira trubu, svira od detinjstva i vodi orkestar

Ipak, svadbe i veselje opstaju. Kad muzika zasvira, srce našeg čoveka zaigra, pa kaže, nek ide život, i zakiti harmoniku nekom novčanicom.
Čestita se i ljubi se po tri puta, i tako tri kruga, prvo, čestitanje posle venčanja kod matičara, drugo, čestitanje posle venčanja u crkvi, treće kad se dočekuju gosti...


Gosti doterani i zakićeni, nakon što su se izljubili sa mladom i mladoženjom i njihovim roditeljima, koji postaju „prijatelji“, prilaze stolu gde se daju pokloni i uredno upisuje u svesku šta smo doneli, jer je to samo pozajmica, da se nama na veselju isto vrati.
Na jednoj pozivnici za svadbu je pisalo „Sve što ste nam hteli dati, u kovertu može stati“! Na našoj pozivnici to nije pisalo, ali ta koverta je najčešći poklon, da mladi kupe šta im treba i šta žele, u tu svrhu bila su pripremljena dva kofečeta. Ne znam da li su ih gosti napunili, ali verujem da mladenci nisu bili ni razočarani, već očarani, kad su prve bračne noći brojali parice.


Domaćine, srećno ti veselje, ostaćemo do druge nedelje....
Nije više tako, do druge nedelje, ali veselje je ipak veselo. Kod orkestra za svadbe se pesme naručuju i plaćaju, muzikanti ne mogu da stignu da odsviraju i otpevaju sve što se „ poruči“. Dok se uživljavam u atmosveru i pevušim te pesme zajedno sa muzikantima, u jačini od bezbroj decibela, ćerka pita : „Mama, kako ti sve ove pesme znaš?“ – „Pa, znam, ćero, to su prave, stare narodne pesme, koje su večne, ne traju kao one iz „Grand parade“!“
Gosti, lepi i doterani dolaze, a onda počinje preznojavanje, atmosfera se pregrejava, frizure se kvare, šminka se topi, kravate se razvezuju... Trpeza puna, konobari samo lete i vešto se provlače između razigranih ljudi, da nekome ne prospu čorbu po toaleti, spremljenoj specijalno za tu priliku, nova, ili tek stigla sa hemijskog.
Torta se iznosi uz šampanjac i vatromet, i obavezne trubače, tada masa poludi, sve ruke su gore! Na švedskom stolu sve torta do torte, torte koje su domaćice, zvanice, donele, pravile do kasno u noć. Mladenci onu što dođe uz vatromet i trubače, zajedno isekoše, jedno drugo nahraniše, i zaboraviše, uz sledeću pesmu i kolo koje se vije kroz celu salu.Odlazimo, siti i napiti, uz veliku zahvalnost domaćina što smo se odazvali, u ušima nam zuji, grlo je promuklo, nemamo osećaj da li šapućemo ili vićemo. Jedan divan dan, prepun veselja, radosti, lepih susreta sa dragim ljudima koje dugo nismo videli je iza nas, a sutra nas čeka još lepši dan.
Ostavljamo srećne mladence da grade novi život uz veru da će uspeti, uprkos svemu.

11 коментара:

 1. Pa ovo je prava reportaža o starim i novim narodnim običajima!! Vidim da ti u srcu još odzvanja muzika... sretno mladencima:))

  ОдговориИзбриши
 2. O kako divan svadba.I prelepa vencanica.Bas je lepo obradovati se necijem pocetku.A iz tvog opisa se vidi da si se i ti obradovala i uzivala. kakvo lepo iznenadjenje ova devojka sto svira trubu:)Neka im je sretno:)

  ОдговориИзбриши
 3. Lijepo si ti to nama dočarala. Nek si se dobro provela a mladencima želim sve najbolje u budućem zajedničkom životu!!!

  ОдговориИзбриши
 4. Užitak mi je bio čitati! Činilo mi se kao da sam tamo i čujem zvuk trube, pjesme, veselja! S vremenom se mijenjaju neki običaji, tako je i kod nas, čak puno parova živi zajedno u izvanbračnoj zajednici, što zbog prevelikih troškova za svadbu, što zbog lakšeg rastanka ako do njega dođe!
  Drago mi je da si se dobro zabavila i pjevala neke davno zaboravljene pjesme!
  Mladenka je bila jako lijepa, prekrasna vjenčanica!
  Pusa

  ОдговориИзбриши
 5. Glavno da je tebi bilo lijepo. Potrebno je čovjeku s vremena na vrijeme da se opusti i oraspoloži uz svoje najmilije. Vremena se mjenjaju, nešto na bolje, nešto na gore, ali obitelj uvijek ostaje i drži nas skupa. Kako je Sanja napisala, skoro da čujem glazbu, kako si sve lijepo opisala. odo ja slušat tamburaše. pozdrav

  ОдговориИзбриши
 6. Kao da sam bila ondje.Zaista!I kao da se radi o nekom serijalu, zaboravljenih običaja...Uživala sam!

  ОдговориИзбриши
 7. Hello from America! Thank you for stopping by my place! Your wedding pictures are wonderful, it looks like it was a great time!

  ОдговориИзбриши
 8. What a beautiful dress, and you have photographed it so wonderfully!

  ОдговориИзбриши
 9. već je prošlo par dana kako si napisala ovaj post a ja još uvijek kao da čujem glazbu a posebno trube......tako i treba biti,nekad se moramo okupiti i proveseliti s najbližima:))).....
  još da si nam pokazala sebe u oblekici iz opredhodnog posta....))))

  ОдговориИзбриши
 10. Pozdrav
  http://angels-handmade.blogspot.com/

  ОдговориИзбриши

Hvala na vašem komentaru!