Pages

4. 1. 2012.

SLOVA I KOLAČI-NE ZAM ŠTA MI BI !?




Eto, dragi moji prođe ta novogodišnja jurnjava, dočekasmo damu u srebrnasto-belom, ovde bez snega, očekujemo od nje ispunjenje svih želja i planova, a u suštini znamo da ipak od nas i naših misli zavisi.
Kod nas Božić tek dolazi, razlika je samo u datumu.

Prvog dana, u pustom gradu, ja sam išla na posao, uživala sam malo u pustim ulicama i u mogućnosti da biram na koje ću slobodno mesto u gradskom autobusu sesti. Autobus je bio hladiša, a mene je grlo već bolelo. Celodnevno dežurstvo sam provela u druženju sa policajcima i prijatnom razgovoru sa Senadom, sudskim tumačem, čovekom koji zna desetak jezika, uključujući i one najteže, turski, arapski, i ove koje ću kasnije pomenuti. Od tada ležim sa malo jačom prehladom.
Malo stavim lap na krilo u krevetu, ali mi je tako neudobno...

Danas odlučim - ne moram više biti u krevetu, mada sam i dalje u bade mantilu:), pa da pažljivo pogledam sve blogove, da zahvalim na čestitkama i uzvratim najlepšim željama.
Hvala vam za lepe želje, hvala vam za prijateljstvo, uzvraćam na isti način.

No, ovo ne znam šta mi bi-to se odnosi na dobronamerne sugestije koje sam nekima dala direktno u komentarima, to ne liči na mene, nemojte, molim vas, pomisliti "Prozlila se Nena". O tome sam nekada davno već pisala, mnogi su prihvatili sugestiju.
Ko sam ja da bilo kome sugerišem kako da vodi svoj blog?
Možete vi staviti hiljadu zagonetki i zaštita, možete pisati i na persijskom i paštunskom jeziku, da vas samo takvi kao Senad razumeju, ja ću vam opet dolaziti i voleti vas, zato ove reči, molim, shvatite dobronamerno.
Promocija bloga u inostranstvu i znanje engleskog jezika-to je sjajna stvar, tako treba, da celi svet vidi i razume, svaka čast!
Samo šteta što su neke zaboravile da treba post napisati i na maternjem jeziku, hrvatskom ili srpskom, svejedno, jer ne znaju svi naši engleski, i ne mogu razumeti šta ste napisale. Zato, podržavam dvojezičnost, jer ipak smo mi "naši" najverniji posetioci i čitaoci, šteta da nas "naši" najbliskiji ne razumeju i da sami stvaramo jezičke barijere. Ja lično engleski dobro razumema, ali sam dosta i zaboravila, trebalo bi truda da napišem post na engleskom. Imam najdražu publiku i bez toga, zato se ne trudim.
A ta slova, eh, o njima pisale i ja i još neke blogerice, čemu ona služe? Proveravaju nam pismenost? Negde su od početka tu, ispod prozorčeta za komentar, čekaju da budu otkucana, a na većini blogova gde postoje podešeno je da "iskaču" iznenada kad se klikne na "pošalji komentar". Kako komentar pišemo nakon što smo lepo i detaljno pregledali post i fotografije, divili se, smislili, neko manje, neko više mudro i lepo, ali uvek dobronamerno, šta napisati, otkucali to, i klikom na pošalji ili Send, ako baš hoćete, onda mislimo da smo završili, žurimo na drugi blog.
Tada ta slova iskoče, dešavalo mi se da ih ne primetim, pa napustim stranicu i posle se čudim zašto nema mog komentara.
Objavljivanje komentara nakon odobrenja autora bloga-to mi je u redu, mada ja nemam tu opciju, mislim da je čak i neka kritika i savet dobrodošao, a za slučaj da neko napiše nešto neprijatno ili uvredljivo-neka ga, više će to govoriti o toj osobi, nego o meni. Za spamove, bloger ima opciju automatske zaštite.
Sve uvek prihvatam pozitivno i dobronamerno, iskreno i svim srcem.




Evo, po prvi put, premijera na mom blogu-recept za kolače! Da zasladimo na kraju, ove već slatke reči.
Kad sam planirala da pravim BONŽITU, tada sam odlučila da fotografišem postupak i da dodam glazuru od čokolade po vrhu, iako u originalnom receptu, po kome sam mnogo puta pravila ovaj kolač - toga nema.
Htela sam da za vas bude lepše i bolje. Iako svaka iskusna domaćica ume da recept prilagodi, da mu doda nešto svoje, zbog čega je ukus sarme, na primer, u svakoj kući drugačiji, ovde sam napravila grešku.
Možda neke druge izmene mogu doći u obzir, ali ne i glazura od čokolade, objasniću na kraju i zašto, šta sam naučila iz tog pokušaja.
Potrebno je:
150gr kristal šećera
250gr margarina
200gr čokolade
7 supenih kašika meda
150gr seckanih oraha
100gr pečenog susama
250 gr čokladnih okruglica od riže, ima različitih proizvođača, kod nas ima i domaćih i stranih, ja sam koristila Takovo "Čar na dar".

Postupak:
Rastopiti na tihoj temperaturi, u većoj posudi šećer, margarin i čokoladu.
Skinuti sa "vatre", dodati med, orase i susam.


Dodati čokoladne okruglice, a zatim masu dobro promešati.


Izliti masu u posudu za štanglice.


Masu rastanjiti na debljinu od dva do tri centimetra, zavisno od veličine posude, vlažnim dlanovima.
Kako se lepi za dlanove, često kvasiti ruke i dobro sabijati.
Ovo zato što masa nije kompaktna, pa je važno da se dobro sabije, da ne ostane vazduha, kako se prilikom sečenja ne bi mrvilo. Zato su tu vlažni dlanovi najbolja " kuhinjska alatka", na njih se ipak najmanje lepi.

Ostaviti nekoliko sati na dobro hladnom mestu, pa kada se stegne, seći kockice ili štanglice. Ako ste dobro sabili, lako se seče i odvaja od kalupa.
Na kraju objašnjenje, zašto ovde ne treba staviti glazuru od čokolade po vrhu.
Zato, jer je ta glazura topla, pa se zalepe delovi smese, i prilikom sečenja, jedan sloj smese "ide za čokoladom", teže se iseče i može se raspadati. Možda mi se to ne bi dogodilo da nisam toplu glazuru stavila na hladnu bonžitu.
Napravi se brzo, i veoma je hrskavo i ukusno!
Prijatno!


Želim vam srećne i prijatne kreativne dane!

13 коментара:

  1. Čujem ja , miriši negdje čokolada pa se sve mislim sa kojeg to bloga....
    i vidi vraga, nos me odvede ravno do
    tebe i lijepih čokoladnih kolačića..
    Nadam se da si ozdravila!!
    I znaš kako se kaže- no sikiriki!!!!
    Sretan skorašnji Božić ti želim.
    Lijep pozdrav!!!

    ОдговориИзбриши
  2. Joj Nena baš mi se jede čokolada, tako bih ovih tvojih kolačića! Mi smo sve pojeli, blago vama vi ćete tek proslaviti:))
    Draga želim tebi i tvojima sretan i blagoslovljen Božić.
    PS Slažem se sa svime što si rekla...
    Idem na GO pa se čujemo i vidimo iza 15.Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
  3. Draga Neno, želim Vam sve najbolje u ovoj godini, a i srećne predstojeće praznike :)
    Recept mi se sviđa baš, deluje lako, pa je super za nas koje tek učimo u kuhinji :)
    I ja se sa svim slažem što ste napisali,a ta slovca ja ne znam kako da sklonim, i mene nerviraju, i meni se isto desi da tek kasnije vidim da komentar nije postavljen i bezveze mi je to baš... Pa ako neko zna, neka me obavesti ovde ili kod mene, bila bih mu zahvalna. Tj. verovatno JOJ, jer smo mahom žene ovde :))
    Sve najbolje!

    ОдговориИзбриши
  4. zamirisa i meni..njami, njami.... a ostalo prepustam strumfeti.... ona zna da resi sve te rekla kazala... bomardovase i mene..pa sve im dzaba bese......strumfeta peva.... ti dam, ti dam. ti dam...hhehehheeh
    zelim ti da sto pre ozdravis i puno kreacija...cmok i hvala na receptu...

    ОдговориИзбриши
  5. Ima na uređivanju bloga opcija uređivanje komentara, pa tu ima opcija provera reči, to odčekirati, Naky!
    Oprosti, sve je dobronamerno!

    ОдговориИзбриши
  6. Prije svega želim ti brzo ozdravljenje, hvala za lijep recept, a ostalo - pa, neka svako radi kako misli da je najbolje, a kritike treba prihvatiti.

    ОдговориИзбриши
  7. Sredila sam Neno, hvala puno! Morala sam da ga vratim na stari Blogger, posto sam sad na novom, i tu je bila ta opcija. Na novom nema...
    Svako dobro!

    ОдговориИзбриши
  8. Divno, Naky!
    Fikreta, draga, žao mi je što si ovo shvatila kao kritiku, ama ko sam ja da kritikujem, samo sam iznela mišljenje, a komentarišem i sa slovima i dalje, uživam i na engleskom i dalje!

    ОдговориИзбриши
  9. E Neno, svaka ti se pozlatila, brzo ozdravljenje, srećna Nova godina i naravno dolazeći Božić, ipak je to najveći praznik kod hrišćana :)))

    ОдговориИзбриши
  10. Cokoladaaaaaa...njami.Kod mene se ne jedu mnogo cokoladni kolaci, tako da ih ja, mukica, ostah zeljna.Vidim da su ti kolacici super uspeli.
    Da, pravopis jeste izuzetno vazan, slazem se.Ali i greske su moguce, mada se svi mi maksimalno trudimo da ih izbegnemo.Kada bi znala pod kakvim uslovima ponekad pisem postove ili komentarisem, oprostila bi mi. A sto se tice engleskog jezika, opet se slazem sa tobom, maternji nam treba biti na prvom mestu.Posebno u poslednje vreme, kada dozivljavamo anglo-saksonizaciju u kolicinama- bode oci.Gde god se okrenes btw, sorry, 4you,, kiss, ...
    Zelim ti brzo ozdravljenje i da srecno i veselo provedes Bozic!

    ОдговориИзбриши
  11. Draga Nena, nadam se da si ozdravila, čila i vesela spremaš poslednje slastice za Božić...
    Hvala puno za ovaj recept...jučer sam ga radila...odličan je i što je najvažnije brz...Moram još koji dan da ugrabim pojesti što slatko jer dolazi period kad krećem na "Prehranu u zoni"...provjerena prehrana skida kg bez velikog odricanja.
    Draga Nena...želim ti sve...sve najbolje u 2012..god...kako tebi tako i tvojoj obitelji...
    Hristos se rodi!
    Pusa velika

    ОдговориИзбриши
  12. Draga Nena! Sve najbolje povodom blagdana tebi i tvojoj obitelji! A sto se bloga tiće tu se slazem sa napisanim. doduse u početku sam i ja imala ta slova pa sam ih poslje makla,jedino sto sad komentare pusatm ja jer nisu odmah na blogu. a to se sve da namjestit u postavkama,mada nadam se da tzo nikoga ne smeta. šaljem ti pusu za brz oporavak

    ОдговориИзбриши
  13. divno, ovakve neke kolacice cesto jedem u gostima, a sama nikad nisam probala da ih napravim... deluje prilicno jednostavno pa se mozda i upustim u avanturu (inace mi komplikovaniji slatki recepti redovno ne uspevaju) :)

    ОдговориИзбриши

Hvala na vašem komentaru!

Напомена: Само члан овог блога може да постави коментар.