05.11.2013.

Malo o pozorištu, vrednoj ćerki i ponosnoj mamiJugoslovensko dramsko pozorište, osnovano je 1947.godine.
Reditelj Bojan Stupica je postavljen na čelo kuće kao umetnički rukovodilac. On i kritičar Eli Finci  postavili su temelje repertoarske orijentacije JDP-a kao pozorišta visokog literarnog nivoa. To će ostati kao osnovna orijentacija JDP-a do današnjeg dana, s tim da je, pored literarnog, element scenskog dobio ravnopravno mesto.
Prva predstava je odigrana 3.aprila 1948. a reč je o komadu "Kralj Betajnove"  Ivana Cankara  u režiji Bojana Stupice. Ovaj dan se obeležava kao dan JDP-a i tog datuma se dodeljuju godišnje nagrade. 
Malo je poznato da pozorište ima svoju biblioteku, koja se bavi između ostalog i izdavačkom deltanošću.
Veoma me obradovalo kad je moja Vesna, u jakoj konkurenciji, izabrana da odradi apsolventsku praksu u biblioteci JDP-a. Vesna studira srpsku književnost i jezik sa komparatistikom.
Ova praksa nije samo formalnost, Vesna tamo radi puno radno vreme. U junu, pred kraj sezone, bila je premijera predstave Zločin i kazna, i Vesna je bila koautor članka u programu za predstavu, tako da se u javnosti pojavilo njeno ime.
Upravo je završen projekat Trans/script u saradnji sa Francuskim institutom, koji ima za cilj da pozorišnoj javnosti predstavi novu francusku dramu.
Izuzetno sam ponosna što je Vesna učestvovala u ovom projektu i što se njeno ime našlo u uvodnom tekstu i impresumu ovih pet knjižica, malih po obimu, ali izuzetno vrednih, uz ime njene mentorke, Jelene Kovačević.

Vesna je u pozorištu mnogo naučila, uživala je u tom radu, koji se uskoro završava, a i u pozorišnim predstavama, jer joj je bilo odobreno da prisustvuje predstavam pozorišta, što je ona rado i često koristila. 
Kao svaka mama-kvočka, morala sam malo da zakokodačem :)
12 коментара:

 1. Pohvali se kad god imaš čime, lepo je čuti radosne vesti, tako ih je malo. A uz čestitke, da poželimo i zaposlenje, što pre.

  ОдговориИзбриши
 2. Odlično, i treba da se pohvališ ipak nije to mala stvar da ti kćerla bude čak kontautor i da sudjeluje u predstavama .. svaka čast, sretno joj i ubuduće nikad se nezna što sutra nosi :D

  ОдговориИзбриши
 3. Nego šta, samo raspali :)))
  Pridružujem se čestitkama ostalih i željama da odmah nađe zaposlenje :)

  ОдговориИзбриши
 4. Bravo Vesna! Čestitam i ponosnoj mama kvočki, a Vesni želim puno uspeha udaljem radu :)

  ОдговориИзбриши
 5. Vesni želim da uspješno nastavi svoj put (sigurna sam da hoće), pa će mami imati još puno prilika da bude ponosna :)

  ОдговориИзбриши
 6. Kako me je obradovalo ovo što pročitah...to su vesti,to su postovi...Vredna ćerka,divna majka...Poljubac veliki od mene<3

  ОдговориИзбриши

Hvala na vašem komentaru!